NÖTIGA, SOCKERFRIA, CHOKLADBOLLAR

Det kommer troligtvis inte som en nyhet om jag säger att jag har ett stort intresse för att baka, de flesta känner till det.
 
Och man kan baka av så många olika anledningar, för att man ska bjuda på fika, för att man är sugen på något, för att det är bra att ha i frysen OM man ska bjuda på fika eller som jag gör, bakar för att det är avkopplande för mig.
 
Men alla mynt har en baksida. Bakar man flera gånger i veckan går det inte bara frysa och lägga på lager utan det krävs också att någon äter utav det, och i många fall blir resultatet att man tar en extra fika mellan varven just för att det finns så mycket gott i frysen. Och att fika titt som tätt går inte riktigt hand i hand med den livsstil både jag och J har som vardag nu, att äta varierat, sunt och till största delen sockerfritt under vardagarna.
 
Nu vill jag inte få detta att framstå som att vi håller på med någon form av diet här hemma, så är inte fallet. Men vi äter bra mat lagad från grunden men mycket grönsaker. Vi äter mycket proteiner för att båda två tränar styrka ett par gånger i veckan och jag äter kolhydrater i begränsad mängd för att min mage inte klarar för mycket.
 
Därför kan jag nu glatt presentera mitt senaste påhitt; Sockerfria "nöt-chokladbollar". Det är inget tillsatt socker i dem utan endast 1 tsk honung samt sötman som finns naturligt i hasselnötter. Perfekta som fika under vardagar när jag alltså vill hålla nere på det vanliga rörsockret.
Receptet har jag hittat på helt själv med utgångspunkt ur den hasselnötskräm jag gjorde i fredags inför helgens glass-dessert.
 
 
Recept:
200 gram rostade och skalade hasselnötter
1 tsk houng
2 msk kakao
ca 2½ msk kaffe
kokos att rulla i
 
Mal de rostade nötterna i mandelkvarn, tillsätt honungen och mixa ett tag med stavmixern. Sikta i kakaon och blanda runt. Häll i kaffe efter önskemål och behov. Redan utan kaffet ser man att nötterna släpper olja och blir lite småkletigt, men lite kaffe i binder ihop allt, det ser ut som vanlig chokladbollssmet.
 
Rulla med fuktade händer till små bollar, jag fick cirka 15 stycken. Rulla dem till sist i kokos (eller sesamfrön) och ställ in i kylen!
 
// LINNEA

MOT MITT BÄSTA JAG

Fortfarande viss kyla ute och varken snön eller isen på Vättern är riktigt redo att ge upp än men visst känns det att det är på gång! Solen värmer äntligen och i takt med att dagarna blir längre igen återkommer mitt sug efter träning utomhus. Gym i all ära och jag lyfter hellre skrot innomhus bland andra som gör samma sak än att lyfta gatustenar på Jönköpings gator och troligtvis känna mig obekväm..
 
Men löpbanden har snart gjort sitt för säsongen. Att det finns löpband är fantastiskt för alla dem (inklusive mig själv) som inte vill känna sig helt gröna på elljusspåren varje vår men snart flyttar jag ut! Jag har kämpat med dem hela vintern nu och visst har det blivit ett par mil springda på dem och visst är det enklare när man kan se på TV samtidigt men ändå, jag känner mig som en hamster i hjul..
 
Har som mål att efter sommaren kunna springa 10 kilometer under 50 minuter (åh ja drömmen skulle vara 45..) och har satt ihop ett program jag tror ska hjälpa mig på vägen. Det kommer bli 3 löp-pass i veckan varav 2 är distans och 1 är intervall och tro mig, jag kommer ha allra svårast för att motivera mig för intervallen men visst hundan ska det gå!
 
 
Någon som vill hänga på?
 
// LINNEA

EGEN "NUTELLA"

Nutella är den där barnsliga, sötklibbiga, perfekta hasselnötskrämen med choklad de flesta känner igen från barndomen. På mackan, till glassen eller ihop med pannkakor är den väl mest känd men den är även en vanlig ingrediens i många bakverk.
 
Själv är jag förtjust i den nötiga smaken men tycker lätt att den blir lite väl söt och kan inte påstå att det är något som finns hemma hos oss speciellt hemma.. (Senste gången vi åt nutella var på stranden i Mexico när vi hade en riktig Nutella-dag och ENBART åt nutella en hel dag, sen mådde vi kasst...)
 
I alla fall, till saken. Jag exprimenterar mycket i köket och sist ut är ett exprement att göra egen så kallad "Nutella" eller Hasselnötskräm som det egentligen är. Smidigt, billigt och godare än den köpta!
 
 
Ingredienser:
200 gram rostade och skalade hasselnötter
2/3 dl strösocker
2 msk kakao
1/2 dl rapsolja
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl vatten
 
Mal nötterna i mandelkvarn, blanda ihop med sockret och mixa med en stavmixer. Sikta ner kakao och vaniljsocker och blanda i oljan. Mixa med stavmixern hela tiden och det börjar bli en grötig massa. Här hällde jag i vatten för att få den lösare med den effekten att vattnet stötte bort oljan och allting skar sig. För att fixa detta igen hettade jag upp massan i en kastrull så avdunstade vattnet igen och oljan bands in i nötmassan igen. Kan tyckas jätteonödigt men faktum är att socker löser sig i vatten så alla sockerkristaller försvann i massan. Innan jag blandade i vattnet var sockerkristallerna kvar för oljan löser inte upp dem.
 
Så vill man ha en len, god och lagom söt nötmassa ska man alltså tillsätta vatten, bli arg för att allt skär sig och sedan värma bort vattnet igen.
 
Häll upp i burk och förvara i kylen!
 
// LINNEA

TENTATID OCH TÄVLINGAR

Är för tillfället mitt uppe i en hektisk tentaperiod och känner mig mer eller minde osocial mot de flesta som vanligtvis befinner sig i min omgivning, men om lite mer än en vecka är stressen över och jag hoppas återfå mitt vanliga lugn igen.
 
Men jag kan i alla fall glatt konstatera att jag trots min något upptagna vardag inte förskjutit min träning utan varit aktiv på gymet i alla fall. Har tränat regelbundet sen november och det är så roligt när man kommer på sig själv med att orka saker som inte gick tidigare. Just nu är mina pass-favoriter BodyPump och CXWorx och båda dessa klasser är riktiga muskelutmanare! Dessutom håller jag så sakterliga på att lära mig tycka om löpband, något jag alltid avskytt tidigare. Men på gymmet jag är på nu har varje löpband en egen TV och det gör det hela lite roligare att springa till ett bra program. Just idag verkar det som att vintern inte riktigt är redo att ge upp och då springer jag hellre inomhus istället för att vara spänd hela tiden för att undvika att halka...
 
Dessutom är jag anmäld till Midnattsloppet i Malmö i september och jag är redo för att satsa på en farligt bra tid och med den här takten går det inte vänta på att snön försvinner. Kul ska det bli i alla fall, riktigt superkul!
 

SKA vara i mål på detta, eller bättre...
 
//LINNEA
 

OMGJORD

Har gjort i ordning en tavla till sovrummet. Såg något liknande på en restaurang jag besökte för ett tag sedan och gillade de faktum att man nästan inte ser vad det står. Har ingen aning om vartifrån den tavlan kom så jag gjorde en liknande själv, men budskapet hittade jag på. Nu är det en sänggavel som ska byggas med sen är sovrummet färdigt!
 
 
 
 
// LINNEA
 
 

SÅ GOTT!

Igår bakade jag de bästa limporna jag gjort på länge, i och för sig utan surdeg så det kändes lite som fusk nu men nej, det blev så himla bra!
 
 
Morotsbröd med pumpafrön och flingsalt
50 g jäst
5 dl mjölk
25 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung
3 dl finrivna morötter
7 dl vetemjöl special med fullkorn
ca 6 dl vetemjöl
1 ägg
pumpafrön och flingsalt
 
Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i den. Klicka i det rumsvarma smöret samt salt, houng och morötter. Sikta i mjölen men ta det lugnt med det vanliga vetemjölet. Ju längre man arbetar degen desto mer glutentrådar bildas och degen binder ihop sig utan mer mjöl = ett saftigare bröd! Jag arbetade min deg i maskin i cirka 12 minuter vilket resulterade i en elastisk och spänstig deg.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 3-5 lika stora delar. Vi äter lite bröd här hemma så jag gjorde 5 små limpor så att det inte hinner torka.. Rundriv bröden och lägg i form (Jag använde 1 vanlig brödform och la i två limpor i den) Låt jäsa till dubbel storlek, ca 25 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pumpafrön och flingsalt. Grädda i 225 grader tills temperaturen inne i bröden är 95-96 grader, tar ungefär en halvtimme. Mina bröd fick fort färg så jag täckte dem med aluminiumfolie efter halva tiden.
 
Testa detta och njut av det goda resultatet!
 
// LINNEA

RSS 2.0