SVERIGE - GISLAVED

Snipp snapp snut, så var sagan slut.
Efter ett lång resa för att korsa Atlanten finner jag mig själv framför datorn hemma bläddrandes bland alla 1000-tals bilder som fått följa med hem som minne. Har vi varit där och kunnat fota det? Ja mycket känns otroligt nu.

Men verkligheten är sann och vi har tagit oss igenom länder jag för något år sen aldrig ens tänkt tanken på. Det har varit imponerande, stort, vackert, adrealinfyllt och vissa gånger svårt. Så mäktigt att stå längst upp på en 70 meter hög maya-pyramid och blicka ut över oändlig djungel, så rofyllt att glida fram på en segelbåt längst världens näst störst korallrev och så respektingivande att stå mitt inne i den stora gravplatsen Arlington i Washington och se alla de gravar för folk som dött i krig (oavsett vad man nu än tycker om Usa:s alla krig..)

Och borta är bra, det finns många saker man vill ta med sig hem och många människor man hade varit glad om de levde tillsammans med en hela tiden. Men trots allt så är hemma bäst. Efter att ha varit vaken över 30 timmar trodde jag att jag skulle stupa direkt när jag kom innanför dörren men att sakna folk man tycker om gör att tröttheten försvinner trots allt. Svensk äkta fläsk och potatis med löksås-middag med mamma och pappa var det godaste jag ätit på länge.


Och nu, en bilduppdatering:


Ett boende i Negril, Jamaica. Vi bodde där uppe och på undervåningen är det en stor yoga-sal. Så varje morgon väcktes vi av folk som hyllade solen och gjorde allt för att finna inre ro. Mysigt i alla fall :)


Lunch! Ett oljefat som levererade helgrillad kyckling, och det var så gott :) Kallas Jerk-chicken och är en form av nationalrätt i hela Jamaica. Vill förmodligen inte ens tänka på hygien eller liknande men vi höll oss friska, och på detta stället var de i alla fall inte höga på gräs när vi skulle beställa mat, ett plus och ganska ovanligt i Jamaica..


Flygtornet visade klart och tydligt vart vi hade landat när vi lämnade Jamaica, haha! Corona, en stolthet i Mexico.


Stranden på Isla Holbox, ja sånna här ställen finns på riktigt! En heldag med promenad här och vi hann se en bråkdel av stranden, och mötte 10 personer på hela dagen.


Centrum på Isla Holbox. Alla gator var vit, finkornig sand och enda transportmedlet var golfbil, vad man nu egentligen behövde en sån till då ön bara var ett par kilometer lång och bestod av ett centrum på 500 meter och ogenomtränglig djungel/träsk-mark på de andra kvadratmetrarna, ja förutom det som var strand då.. :)


Men såklart blev det en golfbils-dag oavsett om den behövdes eller inte. Bort så långt vi kunde åt båda hållen och här står vi vid floden som delar ön. Fick veta senare att krokodilerna bor här och att det inte är en klok idé att gå ner i vattnet, om vi hade vetat det tidigare hade vi nog inte heller gjort just det. Men nu visste vi ju inte det fast turligt nog verkar det som att de var mätta just den dagen, skönt!


Åkte in till fastlandet igen och tog oss till det världskända Chichen Itza! Stora och många maya-lämningar. Tänk att de kunde bygga så stort och mäktigt utan dator och CAD-program? Här inne bodde en av Gudarna, det var människor som var längre än andra och redan vid födseln sätts deras huvud i en slags hjälm som formar skallen till en hög kon. Mellan ögonen sätts en kula som gör att de blir vinögda och de får piercingar på alla möjliga och omöjliga ställen, allt för att vara unik och olik de andra. De levde även ca dubbelt så länge än alla andra då de inte behövde hjälpa till att bryta sten och på så vis slapp andas in det farliga dammet som bildas vid stenhuggning.


Längst ner på trappan är ett ormhuvud, och två gånger om året (vid sommar- och vintersolståndet) bildar solljuset en brytning på trappan som får det att se ut som att en lång orm slingrar sig ner för hela trappan.


Tulum, älskade Tulum! Här fastnade vi ju i närmare 2 veckor men allt var fantastiskt här.


Det ser inte så jobbigt ut i Tulum, och det var det inte heller :)


Rancho Tranquilo blev mer eller mindre vårt hem! Cabana nr 5. Här växte bananer i trädgården som vi åt till frukost, varför kan det inte finnas solmogna färska bananer i Sverige med? Smaken är fantastisk :)


I Tulum bodde vi även ett par nätter direkt på stranden, det var ju även här som väggen blåste in under natten, haha! Och här fanns inga bananer i trädgården, men personalen klättrade upp i palmerna och högg ner kokosnötter efter beställning. Det var ju klart smidigt att förvara dem där så tog de ingen onödig plats.


Så efter 4 veckor blev det dags att lämna Mexico och ta sig till Belize. Denna båt tog oss samt ett gäng rasta-faris med attityden "Go sloow and welcome home to Belize." över gränsen. Med 750 hästkrafter gick det fort och smärtfritt.


Passkontroll i Belize..Lite annat om man jämför med hur det är i USA, haha! Här var det mer som "Okey, so we have 1 rule here; Go slow and enjoy your day"


Ön Caye Caulker i Belize var ganska lik Isla Holbox. Här var vi två dagar innan vi hoppade på segelbåten som skulle ta oss ut i korall-världen.


Ett par underbara dagar på Ragga Queen. Här upplevde vi korallerna och livet som finns under ytan. I min dagbok har jag skrivit en av kvällarna "Och jag försöker påminna mig om att i exakt detta nu är den här omgivningen min verklighet och jag en del av den här delen av jorden. Vilka ord ska jag skriva för att i framtiden förstå hur det känns att sitta här exakt nu med fötterna i den fortfarande ljumna sanden med en pannlampa på huvudet och skriva detta?" Och jag kommer förmodligen aldrig kunna plocka fram exakt den känslan igen men jag önskar att alla får uppleva den.


Rendevouz Caye, våran sovplats en natt. På kvällen fick vi bada med största försiktighet för hajarna åt middag bara en bit ut och man vill ju helst inte finnas med på deras meny. Men en underbart ställe som var precis så litet som det ser ut på bilden. 30 sekunder och man hade sett varenda vrå på denna lilla paradisö.


Ett riktigt härligt gäng som höll ihop ett par dagar. Allt från Australienare, Canadensare, Ryssar, Schweitzare och så vi då :) Den svarta killen som sitter ner på taket är en av besättningen och kommer från Belize. Han blev föräldralös när han var 7 och tvingades bo i en palm i 10 år! Han knöt fast en madrass runt en gren och på nätterna klättrade han upp och knöt fast sig själv också. Otroligt vilka livshistorier det finns.


När vi kom i land igen lämnade vi Belize och åkte till Guatemala. Hade egentligen inte så höga förväntningar på detta landet och trodde vi upplevt det som upplevas gick, men tji fick vi. Guatemala klättrade och blev i princip vårt favoritland! Här står vi 70 meter upp på en maya-ruin i Tikal, världens största maya-ruin-stad med 6000 byggnader. Pyramiderna i bakgrunden är byggda så att topparna bildar stjärntecknet karlavagnet och den årliga himelska festen hölls såklart i mitten av de fyra största = mitt i himelen. De var väldigt beroende av himmel och astronomi redan för flera tusen år sen, imponerande!


Semuc Champey! Här går att skriva en bok.. Dock gick det inte ta bilder på allt då det mesta innehöll vatten till upp över öronen och vår kamera var inte vattenduglig. Men ja, här ser ni en bit av de 16 naturliga pooler som bildats på en klipphäll över en forsande flod. Bilden är tagen ca 350 meter upp därav ser det ganska litet ut, men det var det inte... Ett par fantastiska överlevnadsdagar med grottvandring med enbart stearinljus, river-tubing i en ström flod med massa klippor, dyk och bad i poolerna ovanför och massa mer. Oförglömliga dagar som höjde ribban på vad som anses som äventyr!


På vägen tillbaka från Semuc Champey mötte vi skolbussen :) Vi stod på en likadant lastbilsflak och barnen tyckte det var roligt med ett gäng gringos, dock var vi inte lika många som de var..


Efter ett par dagar fyllda med äventyr åkte vi till Antigua i södra Guatemala. En dagsutflykt till Lago de Atitlan som är en sjö omringad av massa vulkaner. Här bor folk som mer eller mindre hoppas på att det inte blir ett utbrott för det är svårt att ta sig härifrån. Men vackert är det :)


Ja vackert är det. Sjön är väldigt djup då det störtar från vulkanerna rakt ner. Vi skojade om att om man hoppade från stranden hade man inte bottnat, och det var mer eller mindre så runt hela sjön.


En annan dag i Antigua åkte vi till Pacaya, en vulkan som fortfarande är aktiv. På väg upp ser vi en vulkan längre bort som får ett utbrott, mäktigt! Uppe i den karga miljön som det är på en vulkan fanns fullt med små hålor som släppte ut varm ånga, då vi hade en ganska kall dag var det skönt att krypa in i dem, kändes som en ångbastu :)


Vissa hålor släppte ut så varm ånga att det gick fint att grilla marschmallows i dem!


Lämnade Centralamerika och tog oss till Miami. En tur ut på det stora träskområdet Everglades med airboat! Fort gick det och alligatorer låg lite överallt i vassen. En och annan livsfarlig groda såg vi också.


Ett par riktiga turist-dagar i Washington DC med. Arlington är otroligt stort! Tänk att så många människor har dött för att de varit i tjänst att döda andra. Dubbelsidigt och svårförstått, men respektingivande.


Vita huset! Stort, spanade lite i fönstren om man möjligtvis skulle se Mr. President i morgonrock eller så.


New York City! Vilken stad, vilka byggnader och vad otroligt mycket folk. Det längsta tornet på bilden och det lite kortare strax till höger är de två nya World Trade Center. Inte färdiga ännu men de är på väg, större, högre och mäktigare än någonsin..


Frihetsgudinnan! Mäktig stod hon där i hamn-inloppet och sträckte sig upp mot himelen.



Basket i Madison Square Garden! New York Knicks mot Toronto i Canada. Knicks plockade hem segern vilket ledde till ett väldigt drag i arenan, kul! Gillade basketen så mycket att vi bestämde oss för...


...att gå på hockey också! Roligt att se att den svenska målvakten Henrik Lundqvist är en legend där borta :) Fullt drag såklart, hockey är stort!


Lets go Rangers!!


En heldag i Central Park är ju ett måste när man är i New York! Härligt att komma bort från alla bilar och ljud och bara kunna gå och njuta av att våren är på väg :)


Och såklart utsikten från Empire State building! Det är mäktigt att stå där uppe och blicka ut över ett helt New York. 86 våningar och ett par 400-meter över marken så man ser bra :)



Nu har ni sett lite grann av vad vi varit med om under våra månader borta på andra sidan. En otrolig resa och jag har lite gåshud nu när jag sitter här och ser på bilderna.

Vill ni åka iväg en längre resa så kan jag varmt rekomendera Centralamerika, lätt att resa i även om det inte är lika turistigt som man hör att mycket i Asien är nu för tiden. :)

Hoppas ni gillar bilderna






Nu börjar framtiden


// LINNEA


USA - NEW YORK CITY

Dagarna springer forbi fortare an vad vi trodde var mojligt och vipps sitter vi har och har bara 2 dagar kvar innan hemresa.
Som ni marker har vi lagt Centralamerika bakom oss, och ganska mycket har hant sen dess. Vi borjade med ett par dagar i Miami, solstaden som aldrig sover. Efter att ha tillbringat lite mer an 8 veckor i smabyar och djungel blev det en ganska stor kontrast att komma hit, sa vi jamnade ut det hela med att ta en tur till Everglades, det stora traskomradet i Florida. Bland krokodiler och giftiga grodor akte vi sedan runt i Airboat over myrarna, Stora Mosse hemma ar ganska litet i jamforelse... Roligt att se i alla fall :)
Sedan var det Washington DC:s tur att aggera vard for oss och vi hade ingen tid att forlora. Da vi nog var lite val optimistiska gallande antal dagar i huvudstaden fick vi lov att ligga i, och efter 9 veckor i flip-flop strejkade fotterna nar de tvingades ner i Converse.
Men vi hann se det vi ville och var riktiga praktexemplar till turister i denna staden. Pentagon, Arlington (den stora gravplatsen for de som dott i strid for USA), Vita Huset, Vietnams- Korea- WWI- WWII- memoarierna, Washington Monument, Historiska riksmusseumet, rymd- och luftmusseumet samt Botaniska tradgarden och Capital building. Sakert nagot som inte kommer skrivas med har ocksa men ja, vi sag mycket pa fa dagar.
Efter en natt pa busstationen och ett par timmar pa motorvagarna var vi slutligen framme i var slutdestination, New York. Da vi vant oss vid att inte betala mer an 50 kr/natt for boende holl vi pa att tappa hakan nar vi sag att det skulle kosta narmare 10 000 att bo en vecka i denna stad och tankte att nagot billigare maste finnas.
Och tank att det gjorde det. For dar ute i cybervarlden hittade vi Adrian, en kille som bor pa Manhattan och hemma hos honom kunde vi bo for langt under halva priset. Klappat och klart!
Vi hade val inte forvantat oss sa valdigt mycket, priset var ruskigt billigt och vi behovde ju bara nagonstans att sova och ha vara vaskor, men sa nar vi kommer fram visar det sig att vi inte alls ska bo hemma hos Adrian, utan i hans andra lagenhet pa Manhattan. Da vi inte sovit nagot alls pa narmare 2 dygn skulle det bli skont att bara kunna vila lite innan NYC attakerade oss, men det fanns ingen sang! Sa snopet. Lagenheten var sa ny att sangen inte hade hunnit komma men senare under dagen skulle det fixas.
Och nu ett par dagar senare kan vi konstatera att vi har en alldeles ny harlig dubbelsang och Adrian koper frukost at oss och lamnar i koket, vi har det bra har :)
Daremot ar det lite struligt att kunna visa bilder men det kommer senare!
Snart ar vi hemma igen
// LINNEA

GUATEMALA - ANTIGUA

Sitter omringad av vulkaner i den lilla staden Antigua nara Guatemala City. Dagen har spenderats pa sjon Lago de Atitlan som ar en kand och vacker sjo ett par timmar harifran. En battur med lokalbefolkningen som skrattade att de grat en timme for att det satt 2 gringos pa deras bat, och som dessutom blev totalt nerblotta nar en vag drog over baten, haha!



De senaste dagarna har varit aventyr rakt igenom, "If you´re not living on the edge you taking up to much space" var mottot som foljdes slaviskt. Vi borjade redan pa morgonen i mandags med att hoppa in i en alldeles for trang Shuttle bus (mini-van) och aka rakt ut i djunglen i 9 timmar. Nar vi tagit oss till nastan exakt mitten pa Guatemala ar det dags att byta transport, till ett lastbilsflak.. Det regnade och borjade bli morkt men klamde ihop oss bast vi kunde med packning och bensindunkar for att sedan kora ner i en djup dal. Sma, leriga serpentinvagar utan racke och det slog mig gang pa gang att vi var en vagn i en berg-och-dal-bana fast utan sakerheten. Tackar hogre makter for att det tillslut var sa morkt att man inte sag vart man korde, men gang pa gang fick vi raskt ducka for att undvika grenar och trad som hangde ut over vagen.
Sedan kommer vi fram till: ingenting. Mitt ute i djungeln finns ett litet hostel dar vi far bo uppe pa vinden, strommen stangdes av vid 10 och efter det var vi sjalva med djuren som fortfarande skrek i morkret runt omkring. Men utmattade efter en dag pa Guatemalas gropiga vagar somnar vi och sover gott, ovetandes om morgondagens fortsattning.

Klockan ringer tidigt och aven denna dag regnar det, klar pa oss sa gott vi kan vilket inte ar sarskilt bra efter 6 veckor i solen och borjar vandra. Upp 350 meter over stock och sten till en utsiktsplats som gjorde det val vart modan. Under oss tornar en gigantisk alv upp som kommer forsandes uppifran bergen. Lagg till dimman over bergstopparna och du forstar kanske att det hela var magiskt, nastan kusligt. Klattrade ner och badade i de 17 naturliga pooler som bildats i alven och inneholl liksom ett helt aventyrsbad, grymt kul, men svart och Johan lyckades formodligen bryta tan ungefar har..aj aj aj!

pa eftermiddagen borjade aventyrens aventyr! Grottvandring med enbart ett stearinljus. Kan lata romantiskt men ar allt annat an det, det ar overlevnad och vattenfyllda lungor. Inne i morkret klattrade vi upp for klippor, hoppade flera meter ner i svarta pooler som vi nastan bara kunde hoppas lag dar vi landande och klamde oss igenom smala partier dar det gallde att vara centimeterratt, en av killarna i varan grupp fastnade till exempel och fick dras bort... Att klattra upp for ett 4 meter hogt forsande vattenfall i en svart grotta med enbart ett ljus i handen var en adrealinkick! (och ja ljuset slocknade saklart och blev blott)


Maste slute skriva nu for kvallsmat vantar har borta, men ja, vi overlevde!


Bilder far komma en annan dag


// LINNEA

GUATEMALA - FLORES

Det hander sa mycket har borta for tillfallet att jag knappt vet vart jag ska borja.



Men att saga att seglingsturen mellan Caye Caulker och Placencia i Belize har fatt mig att hoja ribban for vad som klassas som paradis ar nagot som passar. Att saga att vi snorklat med ett tiotal stingrockor pa mellan 1-3 meter ar sanning och det var en maktig kansla. Sa stora djur sa nara att vi utan problem hade kunnat stracka ut handen och ta pa dem men samtidigt veta att de utan problem kan sticka ihjal en pa en sekund fick adrealinet att pumpa lite extra. Sedan slar det en att man sitter pa en liten sando med fem palmer och precis har slagit upp sitt talt dar man ska spendera natten, att man redan gatt over hela on for att det inte tar mer an 2 minuter att komma runt och att man dessutom sitter fast pa on da hajarna simmar bara ett par meter utanfor att letar mat. Ah vilka bra dagar vi hade ute pa havet och jag vet inte vilka ord jag ska anvanda for att forklara for er eller ens for att fa migsjalv att i framtiden komma ihag hur det kandes att vara just dar, just da.




Val framme i Placencia spenderade vi en natt innan vi tidigt morgonen efter hoppade pa en gammal amerikansk skolbuss och akte bort fran kusten och mot Guatemala. Det tog ett par timmar att na gransen men reggean skralade hogt genom sprangda hogtalare hela tiden sa vi behovde inte oroa oss for att sova och missa det fina landskap Belize faktiskt har. Och om det kandes konstigt att aka over gransen Mexico-Belixe i en liten bat sa kandes det kanske annu mer illigalt att ga till fots over till Guatemala. Men det gjorde vi i alla fall och tog oss till Flores som ar en liten o ute i en sjo ganska langt norrut i Guatemala. Har ar vi nu och igar var vi och sag det maktiga Tikal, varldens storsta maya-ruin stad med ca 6000 byggnader! Vi akte dit redan vid 4 pa morgonen for att se soluppgangen och vad maktigt det var att sta uppe pa en 70 meter hog pyramig och blicka ut over djungeln!



Ett par riktigt bra dagar med andra ord och imorgon aker vi vidare inat Guatemala till Semuc Champey dar vi ska ga en grottvandring med enbart varsitt levande ljus och dessutom kunna hoppa 4 meter ner i en grottpool med ljuset i handen, spannande!




Nu hanger ni med lite i alla fall om vad som hander har borta, hoppas varen har kommit pa riktigt hemma :)





Langst upp i det hogsta templet i Tikal, 70 meter over marken och den oandligt djungeln under. Man ser aven lite andra tempel i bakrunden :) 



// LINNEA


RSS 2.0