ADVENTSREDO

Nu börjar vi bli redo för vår första jul här i Jönköping. Äntligen är det dags för adventsljus, snön och julbak.
 
 
 
Ett tips: Hyacineter hör såklart julmånaden till. Jag köpte ett helt fång av dem hos torghandlaren igår, men tänkte inte på att man måste sätta dem någonstans också. Hittade dock ett presentpapper som ser ut som en gammal tidning som jag kunde slå in de annars tråkiga plastkrukorna i. Tycker det blev lite charmigt!
 
// LINNEA
 
 

ASKEBO BRYGGHUS

För några veckor sedan spenderade jag en hel lördag med att baka bröd hos två systrar i Askebo. De har en vedeldad stenugn och den gången blev det över 20 limpor surdegsbröd och ett fång knäckebröd.
När jag var där började systrarna prata om det stora julbaket som går av stapeln i början av december när de bakar en massa limpor inför en julmarknad.
 
Och må ni tro, nu har jag blivit speciellt inbjuden av de två systrarna att hjälpa till att baka vörtbröd. Har hört att det rör sig om runt 100 limpor!
 
 
// LINNEA

GRATTIS MORMOR

 
Tänk att tiden går. Så fort.
 
Under helgen passerade min fina mormor 80-strecket och det firades såklart med kalas. Ska förresten nämna att en av mormors väninnor bjöd på 70 sorters kakor på hennes 70-års dag i sommras, det tycker jag är en så rolig grej!
 
Men i alla fall, mormor frågade om jag kunde baka en liten tårta till kalaset igår och det klart. Från början är det faktiskt mormor som lärt mig det mesta inom bakning. Jag var inte gammal när jag ringde och frågade henne om vi kunde baka parisevåfflor, ajakakor, jennys med mera, ju krångligare ju bättre...
 
Hon stickar med, mormor. Hon stickar en massa. Hon stickar så mycket att man aldrig hinner nöta ut sina raggsockar innan hon kommer med ett par nya och hon gör dem i regnbågens alla färger. Och så stickar hon till nyfödda bebisar i fattiga länder. Hon stickar en massa filtar till barn som annars kanske hade frusit ihjäl.
 
Min mormor är så fin, ett hjärta av guld.
 
 
 
Tårtan består av ljusa bottnar fyllda av en vaniljbavaroise och en limemarinerad jordgubbskompott. Den är sedan spacklad med marängsmörkräm och täckt med marsipan. Detaljerna är gjorda i en blandning mellan sugerpaste och modelleringspaste.
 
// LINNEA

SÅ SAKTERLIGEN VÅRAT HEM

Är det någonting som verkligen känns extra roligt just nu så är det att vi äntligen börjat få in våra möbler. Vi har haft lägenheten möblerad tidigare men nu börjar vi få plats med det som är vårt. Vill nog aldrig flytta härifrån igen.
 
 
 
 

OCH SÅ VISKADE EN FÅGEL I MITT ÖRA

Vad har du på hjärtat?
 
// LINNEA
 

FRAMTIDEN

 
Och under tiden jag läser mer och mer, samtidigt som det går upp för mig hur bra denna utbildning passar mig, när jag förstår att allt jag lär mig nu kommer ligga till grund för min egen framtid och jag kan se något diffust ligga där framme, något ljust som jag längtar efter.
 
Jag förstår då, mer och mer, att jag hållt på att forma mitt liv sedan den dag jag klev in på min första arbetsplats. 15 år gammal och i köket på ett café. I flera år har jag motarbetat mig själv och sagt att mitt största intresse ska få hållas som en hobby och att jag större delen av mina vakna timmar ska göra något annat, något som inte kan förstöra det fina intresse jag har.
Men varför? Jag är nog en av få människor som faktiskt har chansen att arbeta med det som är min passion, som alltid varit mitt egna sätt att njuta av världen.
 
Jag älskar mat. Jag älskar att laga mat, jag älskar att baka mat. Jag älskar att få andra glada genom min mat och jag älskar att njuta av mat som andra lagt ner passion i att laga till mig. Jag älskar att testa recept, jag älskar att testa utan recept, jag älskar att göra om recept.
Jag älskar att gå i mataffärer för att se vad som kan sättas ihop, och jag älskar att se på program där andra människor sätter ihop mat. Till mästerverk.
 
Jag ser något diffust ligga där framme, något ljust som jag längtar efter. Vad är du och vad ska jag få ut av dig?

HUVUDSTADEN

 
Haft en riktig kvalitetshelg i Stockholm med J. Är inte där alls ofta så det är säkert 3-4 år sedan sist. I alla fall, under fredagskvällen besökte vi fantastiska restaurang Shvejts som är en liten fonduerestaurang mitt i centrala Vasastaden. Otroligt gott, alltså sådär riktigt riktigt otroligt gott. Om jag någon gång ska driva min egna restaurang ska det vara med samma anda och passion som fanns här.
 
 
Vi åt en köttfondue där vi kokade oxfilé, färska champinioner, broccoli och tomater i en kryddstark köttbuljong. Bara själva grejen att laga sin egen mat samtidigt som man äter den är halva nöjet. Ska du till Stockholm rekomenderar jag detta ställe. Du kommer få känslan av att sitta längst upp på en alptopp, och du kommer definitiv vara mätt när du går därifrån.
 
// LINNEA

MIDDAGSLYX FÖR TVÅ

Som student kan man inte annat än älska middagar som dessa. Hjortytterfile med svart trumpetsvamp, rostad cheriepotatis med chevreost och rosmarinsky, hemma dessutom.. :)
 
 
// LINNEA

NYA TAVLOR

 
När vi äntligen fick veta att vi fick ta över förstahandskontraktet på vår lilla lya här uppe i Jönköping blev vi såklart väldigt glada samtidigt som det bredde ut sig ett lugn i oss. Vill inte ens tänka på stressen vi hade haft nu annars...
 
Och när vi väl fick veta att vi faktiskt kommer bo här i alla fall ett par år in i framtiden kändes det så roligt att få börja pyssla och göra i ordning precis så som vi vill ha det, lägenheten har ju tidigare hyrts möblerad.
 
Så de senaste veckorna har således mer eller mindre enbart bestått av planering, organisering och möblering av våra 64 kvadrat vid Vättern och nu kan vi börja se ett resultat.
 
Tavlor tycker jag egentligen är ganska svårt. Nödvändigt för det ser så tomt ut utan dem men svårt för att jag saknar ådran som kan ge en inre syn av vad som kommer bli fint och inte. Men i alla fall satte jag igång och måla för första gången i mitt liv och jag är faktiskt nöjd med resultatet!
 
 
 
 
// LINNEA
 
 
 

RSS 2.0