KNÄCKISAR MED MAJSMJÖL (GLUTENFRIA) OCH SMAKSATT FÄRSKOST

Har på senaste tiden kärat ner mig totalt i dessa knäckebröd! Nyttiga, goda och enkla att göra själv.
 
 
Knäckisar:
2 dl majsmjöl
2 dl blandade fröer (tex. solrosfrön, linfrön, sesamfrön, pumpakärnor)
2½ dl kokande vatten
½ dl olja
havssalt att strö uppepå
 
Blanda mjölet och fröerna i en bunke. Tillsätt det kokande vattnet och oljan. Det ser först ut att bli jättemycket vätska men majsmjölet släpper stärkelse som binder vattnet. (Jag testade att värma vattnet i vattenkokare vilket blir ca 90 grader men tyckte ej att det blev bra då majsmjölet blev lite grynigt, det måste koka när man häller i det!)
Degen blir ganska fast så det är enkelt att trycka ut det på ett bakplåtspapper. Tryck ut degen så mycket att det täcker hela pappret, då blir tjockleken bra. Strö över lite havssalt över hela plåten. 
Grädda mitt i ugnen i 150 grader 1 timme.
Tar man ut knäckebröder för tidigt har inte fröernas naturliga oljor hunnit torka ut än och knäckebrödet blir inte lika gott som om du låter det stå hela timmen.
 
Bryt i lagom stora bitar och förvara i tät burk. Goda att äta som de är, med smör eller allra bäst med en smaksatt färskost vilket är lätt att göra själv!
 
Smaksatt färskost:
Rosta 4 vitlöksklyftor i ugnen ca 20 minuter. Låt de svalna. Blanda ihop olika örter (antingen färska nu på sommaren eller från kryddskåpet resten av året; basilika, oregano, timjan, persilja, rosmarin). Blanda så att allting blir ca 2 tsk. Mortla örterna så kommer mer smaker fram.
När vitlöken svalnat river man den på rivjärnet på den fina sidan och blandar "moset" med örterna. Tillsätt tillsist ½ burk naturell Philadelphia-ost. Klart!
På detta vis får man en supergod FÄRSK smaksatt färskost och slipper många av de konserveingsmedel som används i de vanliga smaksatta.
Lycka till!
 
// LINNEA
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0