LINGONGROVT MED FRÖER OCH KARDEMUMMA

 
Många saker är mer eller mindre logiska, vissa är helt absurda när man börjar tänka på det. Som det där med bröd. Ursprungligen är bröd en vara som bakades med vete, råg eller annat sädesslag blandat med vatten och salt. Det mättar bra och håller ganska länge.
 
I takt med att Sverige blev brödberoende försvann också enkelheten och grunden med bröd. Bort med hantverket och in med massproduktionen. Den naturliga hållbarheten som uppstår med naturliga råvaror försvann i takt med att det gick åt så mycket mer bröd under så mycket kortare tid. Därför börjades det tillsättas konserveringsmedel, färgämnen och smakförstärkelser för att få fram samma grundkvalité som fanns från början. Fast det blev på ett fejkat sätt.
Idag kan man dock se att hantverket är på väg tillbaka. Hos allt fler kommer grundidén med mjöl, salt och vatten tillbaka. Rent, enkelt och gott, precis som det ska vara.
 
Idag har jag förutom vitlöksflätorna som jag skrev om tidigare även bakat Lingongrovt med fröer och kardemumma. Receptet har jag hittat på själv och jag har inte smakat det än, men det ser, luktar och känns bra.
 
Ingredienser:
Deg 1 - Kvällen
50 gram rågsurdeg
110 gram ekologiskt vetemjöl special
100 gram ekologiskt rågmjöl
50 gram lingonsylt
 
Blanda ihop allt och låt stå övertäckt med plastfolie under natten.
 
Deg 2 - Morgonen
Degen du blandade ihop kvällen innan
500 gram ekologiskt vetemjöl special
250 gram ekologiskt rågmjöl
1 tsk kardemumma
1 dl lingonsylt
250 gram vatten
20 gram salt
 
Kör allt utom saltet i maskin cirka 10 minuter. Tillsätt saltet och kör yttligare 2-3 minuter. Degen blir ganska kladdig men ska ändå vara hanterbar. Lägg i oljad plastburk och täck med lock. Dra-vik degen efter 30 minuter, låt vila 30 minuter och dra-vik igen. Låt sedan degen jäsa till dubbel storlek, 2-3 timmar.
 
 
Ta upp degen på mjölat bord och forma två limpor, lägg i jäsform och låt jäsa cirka 1 timme. Ta försiktigt upp dem och snitta dem, skjutsa sedan in dem på baksten (eller vanlig plåt som du låtit bli riktigt varm i ugnen) på 230 grader i cirka 30 minuter.
 
 
 
// LINNEA

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0