BAUGETTER PÅ VETESURDEG

Mitt intresse för surdeg har fullkommligt expolderat den senaste tiden. Jag anar att detta kan ha att göra med att jag fick liv i mina surdegar på mindre än 24 timmar, annars kan man vänta i 4-5 dagar utan att det händer något.
 
I alla fall. Det är skillnad på mjöl och mjöl. Utrycket "Rent mjöl i påsen" har aldrig klingat så bra som nu.
Till min rågsurdeg använder jag ett ekologiskt, närproducerat rågmjöl (odlat och tillverkat i Släthult) blandat med vatten. Hann knappt ställa undan burken innan det tog fart!
Till vetesurdegen (som jag startade bara för att det gick så ofantligt bra med rågsurdegen..) använder jag ekologisk vetemjöl special. Samma sak här, på 19 timmar var allt igång och redo att bakas med!
 
Nu till veckans bak. Har så länge velat göra riktigt riktigt goda baugetter. Sådanna där ljusa baugetter som passar till soppa och sallader. Hittade ett recept hos paindemartin.blogspot.se som enbart innehöll vetemjöl men ville även ha lite durum i så jag blandade på eget bevåg.
 
Och det bästa med dessa..? De är nattjästa vilket innebär nybakat bröd till frukost!
 
 
Dag 1 morgon:
50 gram vetesurdegsgrund
125 gram ekologiskt vetemjöl special
125 gram vatten
 
Rör ihop allt i en bunke, täck med plastfilm och låt stå tills det börjar bubbla och få liv, ca 8 timmar.
(Observera att detta enbart är mjöl och vatten = stor sats av vetesurdegsgrund)
 
Dag 1 eftermiddag/kväll
300 gram vetesurdeg (det som stått sen morgonen)
500 gram kallt vatten
550 gram ekologiskt vetemjöl special
200 gram durummjöl
17 gram salt
1-2 gram jäst om man vill
 
Kör allt utom saltet i degmaskin i ca 10-15 minuter. Anledningen till att man kör det så länge är att man ska "få igång" allt gluten som finns i mjölet så att det börjar utveckla glutentrådar, och anledningen till att man väntar med saltet är att det förstör glutenprocessen..
Tillsätt saltet och kör yttligare 2-3 minuter.
Lägg degen i en oljad plastburk och sätt lock på. Låt jäsa ca 1 timme och dra sedan degen så att luft kommer in. Låt jäsa yttligare 30 minuter och dra igen. Låt sedan degen vila 30 minuter innan det är dags att forma till baugetter.
 
Var nu rädd om degen. Den är dragen 2 gånger för att få in luft i sig, då ska den alltså INTE knådas så att all luft försvinner igen. Dela degen på ordentligt mjölat bord i 3 delar, ca 520 gram stycket om jag minns rätt och arbeta försiktigt ut dem till baugettform. Jag använder baugettform med bakplåtspapper och lägger dem på den.

In i kylen med handduk över och låt stå över natten.
 
Dag 2 morgon
Starta ugnen på 260 grader. Ställ in en oöm plåtform i botten av ugnen.Ta ut baugetterna från kylen så de hinner bli rumsvarma innan de ska in i ugnen. Snitta baugetterna på önskat vis (snittningen gör att de inte spricker okontrollerat under gräddningen). Släng in några isbitar i den oömma formen innan du ställer in brödet, då bildas ånga som ger brödytan en god konsistens.
Sänk värmen till 250 grader.
In med bröden! Öppna inte ugnsluckan i onödan, hushåll med varmen :)

När bröden börjar få fin färg, stick in en termometer i ett av bröden.
Ljusa bröd är klara när de är 98 grader innuti!
 
Så mycket text, kan kännas som ett berg att ta sig över, men det är så väldigt enkelt och så otroligt gott!
 
// LINNEA
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0